Gouden tips partnerrelatie en AD(H)D deel 1
Leven met een AD(H)D partner in je relatie
Een relatie waarin een van de partners ADHD heeft, wordt meestal gekenmerkt door ontzettend veel spanningen. Wanneer het aankomt op samenwerking en emotionele stabiliteit, zijn ADHD’ers zijn geen eenvoudige mensen om mee om te gaan. De uitwerking die zij hebben op hun partner leidt vaak tot onderlinge machtsstrijd en conflicten. Wanneer jij en je partner een zgn. ADHD relatie hebben, kunnen de volgende richtlijnen nuttig zijn. De aanwijzingen hieronder zijn een goed uitgangspunt voor gerichte communicatie. Lees ze samen hardop voor. Pauzeer na elke suggestie. Denk na, en bespreek hoe deze kan worden ingepast in jullie relatie. De sleutel tot succes is problemen eerlijk met elkaar bespreekbaar te maken en af te rekenen met de machtsstrijd. Haak niet af. Er is zo veel te winnen!
Onderzoek de symptomen
Er zijn veel omstandigheden die symptomen van ADHD gedrag kunnen veroorzaken, van te veel koffie tot borderline persoonlijkheidsstoornis, angststoornis, schizofrenie, organische hersenbeschadiging, alcoholisme, chronische hypomanie, bipolaire stoornissen (manisch-depressiviteit) tot een slecht werkende schildklier. Zelf had ik een echtpaar waarvan ik een vermoeden had van ADHD en of autisme omdat de man o.a. altijd maar een vol hoofd had en in de communicatie snel afgeleid was. Verder had hij een kort lontje en werd volgens zijn vrouw heel snel enorm boos. Uiteindelijk bleek (diagnostische test GGZ) dat er sprake was van verlaat verlies door een trauma in het verleden. Zie mijn blog kenmerken verlaat verlies. Er zijn altijd ook nog andere dingen die meespeelden in de partnerrelatie zoals hechting. Maar dat valt buiten het onderwerp waar dit artikel over gaat.
Eigenlijk heb ik een hekel aan diagnoses. Het kan helpend zijn en het kan ook beperkend zijn. Alsof iemand helemaal de diagnose is. En dat staat mij tegen.
Ik spreek ik liever van een te vol hoofd. Dit uit zich bijvoorbeeld in snel afgeleid zijn, chaotisch gedrag, moeite met plannen en organiseren, rusteloos zijn, zomaar van alles eruit flappen en te snel impulsieve beslissingen nemen.
Verdiep je erin
Verdiep je in dit onderwerp. Lees samen eens het boek: AD(H)D Hoe haal je het uit je hoofd van Cathelijne Wildervanck. En kijk op YouTube video’s van AD(H)D Nederland over o.a. de werking van het brein, het emmertje, gevolgschade.
Ook kan ik het boek: DRUKS van Francien Regelink aanraden.
Hou je gevoel voor humor
Als je het goed beschouwt, is AD(H)D van tijd tot tijd echt lachwekkend. Mis de kans niet te lachen wanneer de appeltaart een cake wordt omdat je vergat appels te kopen, wanneer je een halfuur in je eentje in de verkeerde bioscoop zit, wanneer je een avond te vroeg op je gasten zit te wachten. Op deze psychische breekpunten, wanneer je in een fractie van een seconde moet beslissen kwaad te worden, te huilen of te lachen, kies dan voor de lach. Humor is een fantastische AD(H)D overlevingsstrategie.
Verklaar elkaar een wapenstilstand
Nadat jullie je verdiept hebben in AD(H)D, wordt het hoog tijd diep adem te halen en de witte vlag te zwaaien. Jullie hebben beiden een adempauze nodig voordat de relatie kan worden aangepakt. Wellicht hebben jullie behoefte aan het ventileren van jullie opgekropte nare gevoelens. Doe dat, zodat er ruimte komt voor andere, betere gevoelens. Het is onzinnig de wrok met je mee te blijven dragen.
Ruim tijd in voor praten
Jullie zullen tijd nodig hebben met elkaar te praten over AD(H)D (wat is het, hoe beïnvloedt dit je relatie, wat willen jullie beiden ondernemen, hoe voelen jullie je daarover). Voer deze gesprekken niet tussen de bedrijven door, bijvoorbeeld tijdens de reclames op tv of tijdens de afwas. Plan tijd hiervoor, zet je antwoordapparaat aan en reserveer deze voor jullie zelf.
Lukt het niet goed om te praten, dan raad ik jullie een aantal partnerrelatiegesprekken aan.
Lucht je hart
Vertel elkaar precies wat er in je hoofd omgaat. De effecten van AD(H)D zullen in elk koppel anders zijn. Vertel elkaar hoe AD(H)D jullie raakt. Neem geen blad voor de mond, maar zeg hoe je aan het doordraaien bent, wat je wensen zijn, wat je wilt veranderen, wat je wilt behouden. Gooi de kaarten op tafel en probeer alles eruit te gooien voordat jullie op elkaar reageren. AD(H)D’ers hebben de neiging een discussie te beëindigen als het moeilijk wordt. In dit geval is het het gesprek zelf het belangrijkste.
Schrijf jullie klachten en aanbevelingen op
Om te voorkomen dat dingen worden vergeten, is het goed zwart op wit te hebben wat jullie willen veranderen en wat jullie willen bewaren.
Stel een plan op
Laat samen je gedachten gaan over manieren waarop doelen kunnen worden bereikt. Wellicht heb je hierbij professionele hulp nodig, maar het is een goed idee alvast samen een begin te maken.
Hou je allebei aan de gemaakte afspraken
Onthoud, een van de hoofdkenmerken van AD(H)D is moeite met het uitvoeren van plannen. Jullie moeten er dus samen hard aan werken.
Stap uit het patroon van ‘gekweld en ontstemd zijn’
Het is niet de bedoeling dat de niet-AD(H)D’er zijn/haar ADHD partner steeds moet smeken om aandacht, aan iets te beginnen of achter de computer vandaan te komen. AD(H)D’ers hebben meer dan andere mensen elke dag enige tijd voor zichzelf nodig om tot rust te komen. Het is belangrijk dit gegeven te accepteren en de persoon in kwestie deze ongestoorde tijd te gunnen. Maak echter afspraken hierover, bijvoorbeeld dagelijks tussen 8 en 9 ’s avonds. Dit is te verkiezen boven de strijd die anders dagelijks ontstaat, wanneer de batterijen leeg zijn.
Hang een schoolbord in huis
Geschreven boodschappen worden gemakkelijker onthouden. Leer jezelf dan wel aan werkelijk notities erop te maken en regelmatig naar het bord te kijken. Je kunt ook je telefoon gebruiken om notities te maken.
Overweeg op te schrijven wat je zou willen dat de ander doet
Je kunt elkaar dan elke dag een lijstje geven. Wanneer jullie dit besluiten te doen, onthoud dan dat het wordt gedaan in een sfeer van hulpvaardigheid en niet van dictatorschap. Hou een gezamenlijke huisagenda bij en maak er een gewoonte van deze allebei dagelijks in te kijken.
Bespreek jullie seksleven in het licht van ADHD
AD(H)D, met name de grote afleidbaarheid, kan een negatief effect hebben op de seksuele interesse en prestatie. Wees je ervan bewust dat een vol hoofd en het snel afgeleid zijn invloed kan hebben op jullie seksleven. Bespreek dit met elkaar. Gebruik het echter nooit als excuus.
Heb jij last van een druk/vol hoofd? Wil jij hiermee leren omgaan? Neem contact met mij op voor een afspraak. Misschien is Vollehoofdenbegeleiding iets voor jou.
Zie ook: Gouden tips AD(H)D en partnerrelatie deel 2
ADHD heeft nadelen en vooral ook voordelen!
19 Waarheden die mensen met ADHD willen dat je begrijpt