Blog

Herstel Na Vreemdgaan deel 4: Evalueren en Nieuw Begin

Herstel Na Vreemdgaan: Evalueren en Nieuwe Kans

Is herstel na vreemdgaan mogelijk? Welke fases en vragen zijn er in dit proces? Dit is deel vier (van vier) van een radio-interview met therapeut Ferdinand Bijzet. Hij begeleidde honderden stellen en ontwikkelde een online-cursus SAMEN. In dit deel van ongeveer 19 min.,  gaat het om de fase Evalueren en Nieuwe Kans. Klik op de afbeelding voor het interview.

Wil je meer weten over deze cursus? Klik hier.

Lees meer...

Herstel Na Vreemdgaan: deel 3 Meeleven

Herstel Na Vreemdgaan: deel 3 Meeleven

Betekent vreemdgaan altijd het einde van een relatie of is er een manier om samen verder te gaan? Welke fases en vragen zijn er in dit proces? Dit is deel drie (van vier) van een radio-interview met therapeut Ferdinand Bijzet. Hij begeleidde honderden stellen en ontwikkelde een online-cursus SAMEN. In dit deel gaat het om de fase Meeleven. Klik voor het interview op de afbeelding.

Wil je meer weten over deze cursus? Klik hier.

Lees meer...

Herstel na vreemdgaan: deel 2 Amputeren

Herstel na vreemdgaan

Betekent vreemdgaan altijd het einde van een relatie of is er een manier om samen verder te gaan? Welke fases en vragen zijn er in dit proces? Dit is deel twee (van vier) van een radio-interview met therapeut Ferdinand Bijzet. Hij begeleidde honderden stellen en ontwikkelde een online-cursus SAMEN. In dit deel gaat het om de fase Amputeren. Klik voor het interview op de afbeelding.

Wil je meer weten over deze cursus? Klik hier.

Lees meer...

Herstel Na Vreemdgaan deel 1: Stilstaan

Herstel na vreemdgaan

Betekent overspel altijd het einde van een relatie of is er een manier om samen verder te gaan? Welke fases en vragen zijn er in dit proces? Dit is deel een (van vier) van een radio-interview met therapeut Ferdinand Bijzet. Hij begeleidde honderden stellen en ontwikkelde een online-cursus SAMEN. In dit deel van ongeveer 17 min.,  gaat het om de fase Stilstaan. Klik voor het interview op de afbeelding.

Wil je meer weten over deze cursus? Klik hier.

Lees meer...

Dubbel Inkomen Geen Seks

Drukte en vermoeidheid zijn een van de grootste spelbrekers voor fijne seks. Het komt vaak sluipenderwijs je relatie binnen. Toch hoef je je in principe niet echt zorgen te maken, want je hoeft eigenlijk helemaal niet te kiezen tussen al die leuke bezigheden, je sociale relaties, je werk en je gezin aan de ene kant en dan de seks aan de andere kant. Want het kan wel degelijk allemaal, alleen moet je er dan op een andere manier naar gaan kijken. We willen je uitnodigen voor de challenge ‘Dubbel Inkomen Geen Seks’ en in deze challenge reiken we je ideeën aan om van oude denkpaadjes af te komen.

Challenges

In de serie Challenges het thema ‘Dubbel Inkomen Geen Seks.’ Waar in de christelijke wereld vind je open en eerlijke informatie waarbij geen thema onbesproken blijft? Wil jij gezonde praktische, gezonde en relevante informatie waarmee je aan de slag kunt? Klik hier voor meer informatie.

Lees meer...

Hoe zorg je voor jezelf in Pastoraat?

De valkuil voor pastoraal werkers is veel zorgen voor de ander en niet voor jezelf. Herken jij dat je wel eens een gesprek hebt en in gedachten loopt er synchroon een bandje mee dat zegt: “Pfff, dit gesprek duurt wel erg lang. Hij blijft maar doorgaan met klagen. Ik kan er ff niet meer tegen.” En toch blijf je luisteren. Maar luister je dan nog wel echt? En in hoeverre doe je de ander en jezelf recht als je niet oprecht meer kunt luisteren? Doe je dit vaak, dan kun je opgebrand raken. En daar heeft niemand iets aan. Aan de slag dus!

Zorgen voor jezelf en de ander door de complete boodschap

Door complete communicatie kun je de zorg voor jezelf en de ander verenigen. Je staat nl. stil bij wat je oploopt aan de ander en brengt dat in.

Je doet het volgende: benoemen wat je moeilijk vindt, waar je last van hebt, vertellen waar je niet in terecht wilt komen, zorg tonen voor de ander, waar wil je naar toe en vraag wat de ander ervan vindt. Dit alles uiteraard met een ik-boodschap.

Hier volgt een voorbeeld vanuit mijn eigen praktijk:

“Wat ik moeilijk vind, is dat jullie heel snel willen en veel tips om zo snel mogelijk van de problemen en vooral de moeilijke gevoelens af te willen zijn. Ik merk dat dat bij mij als een behoorlijke druk voelt. Dat gaf bij mij op den duur ook best wel wat irritatie. In eerste instantie heb ik me laten verleiden door toch nog wat meer tips te geven. Wat ik niet wil is, dat jullie straks “klaar” zijn met therapie, maar eigenlijk niet gewerkt hebben aan datgene wat het belangrijkste is en wat jullie allebei het moeilijkste vinden: “Het verdragen van gevoelens die moeilijk/pijnlijk zijn”. Wat vinden jullie van wat ik zeg?”

Reageer hieronder op dit bericht via Comments.

 

 

Lees meer...

Test of je single at heart bent of niet

SINGLE AT HEARTKun je vier of meer stellingen uit dit artikel met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je een echte ‘single at heart’: iemand die meer geschikt is als vrijgezel dan anderen.
Soms kan ik zo genieten van momentjes me-time. En als ik voor grote beslissingen sta, hak ik het liefst zelf de knoop door. Ik sta graag op eigen benen. Maar ben je dan ook daadwerkelijk een single at heart?

Bella DePaulo is sociaal psycholoog en heeft veel onderzoek gedaan naar de term ‘single at heart’. Volgens haar betekent het dat je jezelf ziet als single. Maar kan dat dan ook in een relatie of huwelijk, vraag ik me af. Bella geeft aan dat je single at heart kunt zijn, ongeacht je een partner hebt of niet.

‘Single at heart’ is een heel actueel thema volgens relatietherapeute Cocky Drost. “We kunnen ons steeds moeilijker binden. Laatst las ik in de krant dat er steeds minder huwelijken bestaan. Ik spreek veel singles. Een getrouwde cliënt zei ook: ‘Ik ben ongelukkiger dan ik ooit was toen ik nog single was.'”

Misschien heb je wel nooit als meisje gedroomd over een romantische bruiloft met bruidsmeisjes en een enorme trouwjurk. Je vindt het simpelweg heerlijk om single te leven. “Dat valt samen met het begrip autonomie,” vertelt Cocky. “Autonomie is niet lak hebben aan de rest, het is zelfvalidering (ik ben oké), zelfregulering (jezelf durven zijn in verschillende situaties) en zelfreflectie (kritisch naar jezelf durven kijken).”  Als je single at heart bent, is het niet je hoogste levensdoel om een lange relatie aan te gaan.

“”Als je single at heart bent, kies je liever voor een gelukkige relatie met jezelf. Toch is het mysterie van de liefde in ons allemaal aanwezig. Durf een happy single te zijn, maar sta ook open voor het geluk dat een relatie kan bieden,” sluit Cocky af.

Test

Beantwoord de volgende stellingen met ‘ja’ of ‘nee’.

 • Ik kan alles, zolang ik mijn hoofd er maar naar zet.
 • Ik vind het leuk om dingen zelf te regelen.
 • Als ik nadenk over grote beslissingen als een nieuwe carrière of emigreren, maak ik die keuze liever zonder partner.
 • Als ik tijd voor mezelf heb, denk ik: ah, eindelijk alleen!
 • Ik heb geen partner als gezelschap nodig tijdens gelegenheden.
 • Met de goede voornemens in het vooruitzicht – ik heb geen behoefte om mijn verbeterde leven te delen met een partner.

Kun je vier of meer stellingen met ‘ja’ beantwoorden? Reken maar, dan ben je een echte single at heart.

Bron: Psychology Today
Overgenomen van: www.eva.nl
Tekst: Leonie van Ark

Verrijk je Relaties geeft ook singlecoaching. Wil je hierover meer weten? Klik dan hier.

Lees meer...

Zes redenen om geen openheid te geven over relatieproblemen

Openheid relatiesVanwege de vele relatieproblemen in ons land zou het storm moeten lopen bij dominees, pastoraal werkers en relatiecoaches. Dat is echter niet het geval. Ik zou willen dat dat een goed teken is, maar dat is het niet. Wat zou ik graag willen dat meer echtparen eerder openheid geven over moeilijkheden in hun relatie. En dat de vuile was van relaties wél buiten komt te hangen. Ze komen vaak als het (bijna) te laat is. Maar waarom is er weinig openheid naar buiten toe? En wat kun je eraan doen?

 1. Je hebt het niet door dat het met de relatie slechter gaat. Het sluipt erin doordat jullie allebei b.v. druk zijn. Sta regelmatig stil en vraag je af hoe je de relatie ervaart. Is er al een aantal weken meer afstand en bekoeling in de relatie? Praten jullie alleen nog over werk en de kinderen en is dat anders geweest? Maak dit bespreekbaar en ga samen iets leuks doen.
 2. Je bent iemand die lang wacht met het aangeven van grenzen. Soms is dat goed, en soms ook niet. Als je merkt dat er minder verbondenheid is, is het tijd om datgene wat je moeilijk vindt, bespreekbaar te maken.
 3. Jouw partner wil niet iemand in vertrouwen nemen en jij wilt dat wel. Dan moet je helaas roeien met de riemen die je hebt en ga je alleen op pad. Wees hierover wel open naar je partner. Als je iemand in vertrouwen neemt die geen coach of therapeut is, dan is het handig als dat iemand is, die jou niet naar de mond praat. Diegene moet goed kunnen luisteren en het vertrouwen van je partner hebben.
 4. Je doet niet zo gemakkelijk een beroep op de hulp van een ander want je vindt dat je dan faalt. Ik snap dat dat lastig is. Toch is het juist krachtig als je toegeeft dat jullie er samen niet uit komen. Dan komt er een kans om te groeien. Een kans om het anders aan te pakken. En misschien ontdek je dat er meerdere mensen zijn die tegen dezelfde moeilijkheden aanlopen en hoor je wat hun heeft geholpen.
 5. Je vindt dat jouw partner een probleem heeft. Hij/zij zeurt en moet maar eens ophouden. Als jouw partner een probleem heeft, dan heb jij óók een probleem omdat het jullie sámen raakt. Vaak zitten echtparen in een patroon. Belangrijk is, hieruit te komen. Besef, dat jouw partner niet de tegenstander is, maar het relatie-/communicatiepatroon waar jullie sámen in zitten. En: zwartepieten verslechtert de relatie.
 6. Bij jullie geldt de ongeschreven regel: “De vuile was hang je niet buiten”. Als je de vuile was buiten hangt door te praten met vrienden, de dominee, pastoraal werker, ouderling of relatiecoach, komt er lucht bij. Openheid is hét wasmiddel voor schonere relatiewas en gezonde relaties. Doe dit op tijd zodat je relatie gezond blijft en je erger voorkómt.

Heb je een goede relatie, wil je dat zo houden en is er iets waar je écht niet uit komt. Iets wat steeds meer verwijdering geeft? Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor een vrijblijvende intake. Met een paar gesprekken kun je je relatie onderhouden en verrijken. Zie het als een soort APK. Kom op tijd, want voorkomen is beter dan genezen!

Lees meer...

Tips hoe om te gaan met (iemand in) een psychose

Wat moet je wel, of juist niet, doen als je psychotisch wordt of bent? En wat kan je omgeving betekenen voor iemand in een psychose? Hier een aantal tips bij psychose. Onderaan kun je een korte video bekijken.

Wat kun je zelf doen?

Een aantal algemene tips:

 • Blijf in contact met mensen in je omgeving, ook als je de behoefte hebt om jezelf te isoleren.
 • Bespreek je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid zijn, maar ook je huisarts of voetbaltrainer.
 • Blijf goed voor jezelf zorgen: goede maaltijden en voldoende slaap is belangrijk.
 • Probeer stress te voorkomen. Bespreek eventueel met je mentor of studiebegeleider dat je het even rustiger aan doet, of overleg met je leidinggevende op het werk.
 • Wees extra voorzichtig met drugs en alcohol. Als je niet zo goed in je vel zit, kan dit psychotische klachten verergeren.
 • Vraag om hulp!

Wat kan de omgeving doen?

In onderstaande animatie kun je 10 tips bekijken voor het omgaan met iemand die psychotisch is.

Overgenomen van: www.psychosenet.nl

Lees meer...