Communicatietip: De Kracht Van Stilte
Communiceren en De Kracht Van Stilte
Effectiever communiceren in onderlinge gesprekken? Ontdek de kracht van stilte. Stilte heeft een belangrijke toegevoegde waarde in gesprekken en kan bovendien helpen de ander uit te nodigen voor meer toelichting te zorgen. Het is een krachtig middel om te communiceren dat het onder andere mogelijk maakt om goed te luisteren naar zowel de verbale als non-verbale communicatie door de ander.
We hebben de neiging om stiltes zo snel mogelijk op te vullen. Het is verstandig om ons daar goed bewust van te zijn. Ten tweede kunnen we daar handig gebruik van maken wanneer we graag meer willen weten van de ander. Bovendien kan het laten vallen van een stilte tijdens het communiceren voor een meer overtuigend verhaal. Het helpt aan te geven dat we een evenwichtige keuze maken.
Stilte wordt opgevuld
We hebben automatisch de neiging om een stilte zo kort mogelijk te laten duren. Probeer het maar eens tijdens een willekeurig gesprek met iemand anders. Zodra u stil blijft zal de ander de neiging hebben om het gesprek op gang te houden. Het is iets waar journalisten graag gebruik van maken op het moment dat ze de ander wat meer willen laten vertellen.
Er gaat een belangrijke kracht uit van stilte, omdat het als het ware een duwtje kan betekenen voor de persoon die spreekt. Reageer niet direct wanneer de ander een punt zet, door even een stilte te laten vallen is het mogelijk om wat meer toelichting te ontvangen en daardoor effectiever te communiceren. De stilte speelt binnen de communicatie een belangrijke rol tot meer gesprekken en heeft daarnaast ook een belangrijke psychologische overtuigingskracht.
Stilte voor een evenwichtige keuze
Tijdens gesprekken is het door middel van een stilte mogelijk om aan te geven dat er een evenwichtige keuze is gemaakt. Wil je in een gesprek aangeven waarom je voor optie A of B hebt gekozen? Het is dan een goed idee om midden in de zin even een stilte te laten vallen, net voordat je bekend maakt voor welke optie je gaat. De stilte geeft onbewust aan dat het even wat moeite kost om er over na te denken. De ander gaat er onbewust vanuit dat je die tijd gebruikt om de opties tegen elkaar af te wegen. Een goed doordachte beslissing komt krachtiger over, waardoor je de kans hebt om overtuigender over te komen.
De stilte biedt op verschillende manieren mogelijkheden om een gesprek te sturen of de ander als het ware uit te nodigen om door te vertellen. Daarnaast is het tijdens een stilte goed mogelijk om naar de ander te luisteren en non-verbale communicatie op te nemen.
De stilte kan er op verschillende manieren voor zorgen dat een gesprek beter verloopt en leidt tot het resultaat waar je naar op zoek bent. Het is wat dat betreft de moeite waard om de kracht van stilte goed te leren kennen en daar in gesprekken onderling vervolgens slim gebruik van te maken.
Overgenomen van: www.amvopleidingen.nl