met 1 tip verder uit je dip

met 1 tip verder uit je dip

1 tip bij depressieve gevoelens

Als je somber bent, heb je vaak nergens meer zin. Bij een dip of depressie is het belangrijk te proberen de negatieve spiraal waarin je zit te doorbreken.
Isoleer jezelf niet, ook niet als je denkt dat je niemand wilt zien. De ervaring leert dat het plezier na verloop van tijd weer terug komt als je de dingen op pakt die je eerst leuk vond om te doen (of nieuwe dingen gaat ondernemen). Door dingen te blijven doen, doorbreek je je sociale isolement en je lusteloosheid. Je vergroot daarmee de kans dat je je beter gaat voelen en de depressie afneemt.

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven, is:

Zoek dagelijks afleiding, doe iets wat je altijd leuk vond om te doen (ook al heb je er in eerste instantie geen zin in).
Dit kan je helpen je te ontspannen en je gedachten te verzetten. Ga met vrienden iets drinken, naar de film, samen een spelletje doen, poolen, (leuke) boodschappen doen en winkelen. Of loop samen een rondje in het park.

Zet een positieve spiraal in werking en ga leuke dingen doen.

Zet het volgende eens op papier
Kruis in kolom 1 de dingen aan, die:
1. je leuk lijken om te doen
2. je vroeger leuk vond maar waar je op het moment geen tijd of geen zin in hebt.
3. waar je goed in bent
4. kruis er minstens 20 aan
5. je mag ook zelf activiteiten bedenken en hiermee de lijst aanvullen.
6. maak vervolgens een weekplan

Plan voor elke dag minimaal 1 leuke activiteit die je gaat doen. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de haalbaarheid en leg de lat niet te hoog. Het is belangrijk dat je succeservaringen opdoet. Je hoeft natuurlijk niet elke activiteit te plannen. Maar in het begin als je tot niets komt kan het wel een ruggensteuntje voor je zijn als je dat wel doet. Het kan je ook een tevreden gevoel geven als je het gepland hebt en kan opschrijven dat je het ook echt gedaan hebt. Naast de geplande activiteiten kun je uiteraard regelmatig ook spontane activiteiten doen. Natuurlijk mag je ook wel eens een dagje vrij plannen, dus dat je niets hoeft te doen.

Wil je graag een steuntje in de rug? Ik wil graag een eindje met je oplopen. Alleen is maar alleen en samen sta je sterker. Aarzel niet om vrijblijvend een afspraak te maken voor een kennismakings/-intakegesprek en vul het contactformulier in.

Share this post