Gouden Tips om je Relatie/Huwelijk te Redden
Als je dit artikel leest zit je hoogstwaarschijnlijk in een relatie of huwelijk dat momenteel niet optimaal verloopt. Dat het stroef loopt kan een enorme wissel trekken op je gemoedstoestand. Als je het gevoel hebt dat er op (korte) termijn wel eens een scheiding of relatiebreuk zou kunnen plaatsvinden, dan ben je hier aan het goede adres. Geef niet op als je niets meer voelt voor je partner. Mijn ervaring is dat deze gevoelens vaak begraven liggen.
Wil jij je relatie/huwelijk redden en weer gelukkig zijn met je partner? Lees dan snel mijn 11 gouden tips hieronder. Na de opsomming van de tips, vind je per tip de uitleg. (Leestijd 6 minuten).
1. Verbind je bewust aan de ander
2. Luister meer dan je spreekt
3. Begrijp de ander eerst voordat je zelf begrepen wilt worden
4. Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen gevoel
5. Scheid acties van emoties
6. Stel je vergevingsgezind op
7. Stel jezelf kwetsbaar op
8. Laat je eigen trots geen obstakel zijn voor een oplossing van jullie problemen
9. Maak van de missie je relatie te redden echt je topprioriteit
10. Leer van jezelf te houden
11. Ga samen met je partner in relatietherapie
1. Verbind je bewust aan de ander
Jezelf verbinden aan de ander is belangrijker en effectiever dan gelijk hebben of gelijk krijgen in een gesprek. Als je bereid bent om je aan de ander te verbinden, betekent dit dat je openstaat voor de ander en dat je in het oog houdt wat voor de ander belangrijk is. Omdat de ander zich door die verbinding door jou gezien voelt, zorgt dat ervoor dat het gesprek op alle fronten op een meer vruchtbare wijze zal verlopen.
Vind je dit moeilijk omdat je misschien onveilig gehecht bent, lees dan dit artikel.
2. Luister meer dan je spreekt
We luisteren vaak maar met een half oor naar wat de ander te vertellen heeft. In een gesprek zijn we veel meer gericht op het geven van een reactie, op het maken van ons punt, dan dat we echt horen wat de ander heeft te zeggen. Luisteren betekent dat je bereid bent de leefwereld van de ander binnen te treden, dat je daar de moed voor hebt en neemt. Je wil de ander echt begrijpen, ook al verschil je met hem of haar van mening. Dit vraagt soms veel zelfbeheersing en het is een kunst om je eigen mening even te parkeren en écht te luisteren.
3. Begrijp de ander eerst
De bereidheid om de ander te begrijpen, houdt in dat je genereus bent naar de ander en dat je jezelf onder controle houdt ten opzichte van de ander. Wees dus respectvol, geduldig, empathisch en nieuwsgierig naar hoe verschillend jullie zijn in plaats van daarover boos te worden.
Probeer te achterhalen wat de ander eigenlijk nodig heeft, ook al komt hetgeen de ander zegt over als een verwijt of als een oordeel. Wat zit daar achter? Als je je daaraan kunt verbinden, zal de ander zich begrepen en gehoord voelen en dat werkt wederkerig. De ander zal zich dan ook openstellen voor jou en jou willen begrijpen.
4. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel
We zijn veelal geneigd om de ander verantwoordelijk te houden voor hoe we ons voelen. Dat het door de ander komt dat we boos zijn of verdrietig en dat de schuld voor hoe we ons voelen dus bij die ander ligt. Het is een van de grootste en ontwrichtende verwijten die we in een relatie naar elkaar maken. Hoe je je voelt, is echter niet iets waar de ander verantwoordelijk voor is. De ander maakt je niet boos, gefrustreerd of verdrietig. Zijn of haar gedrag of opmerkingen kunnen je echter wel ‘triggeren’ in die zin dat het iets oproept dat voor jou belangrijk is of dat het je raakt. In plaats van te zeggen ‘Je maakt me boos,’ (een verwijt) is het effectiever om het bijvoorbeeld te verwoorden in ‘Ik voel mij zo gefrustreerd, omdat het voor mij belangrijk is dat we ons aan de gemaakte afspraken houden.’ (uitleg voor je emotie)
En vraag je zelf af: “Hoe trigger ik de ander? Hoe gooi jij olie op het vuur? Is dat een boze blik, een harde stem, een bepaalde uitspraak? En heb jij ook in de gaten waar jij zelf allergisch op reageert? Wat ligt voor jou gevoelig? Wat triggert jou? En hoe weet je dat een pijnplek is geraakt? Klik hier.
5. Probeer acties van emoties te scheiden
In een emotionele bui zeggen mensen vaak dingen die ze helemaal niet menen. Als het niet goed gaat binnen jullie relatie, lopen de emoties waarschijnlijk ook vaker hoog op. Om daadkrachtig je relatie te kunnen redden, is het daarom belangrijk om acties en emoties van elkaar te scheiden.
Dé manier om dit te doen is om geen beslissingen meer te nemen als je emotioneel bent.
Als je merkt dat je emotioneel bent, kun je duidelijk aangeven dat je momenteel te emotioneel bent om verstandige beslissingen te nemen. Op een dergelijk moment adviseer ik je om je even terug te trekken. Wanneer je hevige emoties weer wat weggezakt zijn, kun je de draad weer oppakken.
Hoewel dit erg vervelend is, is het een probleem wat zeker op te lossen is.
Als jij (of je partner) tegen dit probleem aanloopt, dan is het zaak om elkaar wat ruimte te gunnen. Door af en toe ook wat ‘me-time’ te pakken zit je lekkerder in je vel, waardoor je je relatie of huwelijk kan redden.
6. Stel je vergevingsgezind op
Het maakt niet uit wat er gebeurd is tussen jullie. Als jij hebt besloten dat je verder wilt met je partner, dan zul je hem of haar moeten vergeven voor wat er voorgevallen is. Het maakt niet uit of het nu een hevige ruzie was of dat er daadwerkelijk overspel gepleegd is.
Alleen als jij je vergevingsgezind opstelt geef je de relatie met je partner nog een eerlijke kans.
Hoewel het soms best moeilijk kan zijn om iemand te vergeven, is het wel dé beste manier om een stap richting je partner te zetten. Zo laat je zien dat jij er in ieder geval alles aan wilt doen om van jullie relatie echt een succes te maken. Belangrijk is te bedenken, dat vergeven niet betekent dat er niet meer gesproken wordt over de pijn. Jullie zullen er samen aan moeten werken om het een plek te geven.
7. Stel jezelf kwetsbaar op
Alleen als je je kwetsbaar opstelt kun je goed over je gevoelens praten. Als je met je partner in gesprek gaat, gaat het namelijk niet alleen over jouw kant van het verhaal, maar ook over de kant van je partner. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, is het voor je partner ook een teken dat jij bereid bent om samen aan een oplossing te werken.
Vind je het moeilijk je kwetsbaar op te stellen? Zeg dan tegen je partner dat je iets wilt zeggen dat je moeilijk vindt te vertellen. Kijk of je partner er open voor staat en vertel datgene wat je moeilijk vindt.
8. Laat je eigen trots geen obstakel zijn voor een oplossing van jullie problemen
Zoals ik hierboven al eerder heb aangegeven is het belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt. Dat betekent niet dat je je als een softie moet gedragen. Maar het is wel van belang dat je je eigen trots opzij weet te zetten om de relatie of het huwelijk te redden. Veel mensen vinden het lastig om hun trots opzij te zetten, maar dat is juist een teken van enorme sterkte, niet van zwakte.
9. Maak van de missie je relatie te redden echt je topprioriteit
Als je iets echt belangrijk vindt, zul je er prioriteit aan moeten geven. Tegenwoordig heeft iedereen een bomvolle agenda. Daardoor is het verleidelijk om zaken die geen exacte deadline hebben maar op de lange baan te schuiven. De problemen tussen jou en je partner spelen echter nu. Daarom moet je ruimte en tijd maken om dit zo snel mogelijk op te pakken en te werken aan je relatie.
10. Leer van jezelf te houden
Tot slot wil ik je nog op het hart drukken dat iedere poging om je relatie of huwelijk te redden tevergeefs zal zijn als je niet eerst leert om van jezelf te houden. Knoop het goed in je oren: je mag er zijn, je hebt niet voor niets een partner die je leuk vindt.
In de praktijk zie ik vaak dat stellen getrouwd zijn vanuit een tekort uit hun opvoeding. Of vanuit een tekort in zichzelf. Als het zo is, dat de identiteit grotendeels in de ander zit, dan is de ander een verlengstuk. Psalm 8 zegt dat God ons bijna goddelijk heeft gemaakt en boven de engelen heeft gesteld. Zo waardevol zijn wij. Maar meer nog kunnen we dat weten als we geloven dat Jezus Christus voor ons aan het kruis heeft gehangen. Onze identiteit ligt in Hem alleen.
11. Zoek samen met je partner een EFT-relatietherapeut
Zowel het benoemen van het probleem als het jezelf helemaal openstellen voor de ander is moeilijk. Het is daarom van harte aan te raden om waar nodig ondersteuning te zoeken om je relatie of huwelijk te redden. Voor veel stellen is het dan ook een goede optie om samen met de partner in relatietherapie te gaan. De Emotionally Focused Therapy van Sue Johnson is een beproefde methode.
Wil je meer weten? Aarzel niet contact met mij op te nemen. Verrijk je Relaties helpt je graag!
Zie ook: