De contactcirkel

De contactcirkel

Heb je weleens nagedacht over de manier hoe jouw contact met anderen verloopt? Wat maakt dat je met de één al snel een diepe verbinding voelt en met een ander niet verder komt dan een oppervlakkig contact? Natuurlijk is het contact met de ander niet onder jouw eigen controle: de ander heeft daar immers ook een rol in. Wat je wel zelf in de hand hebt, is de manier hoe jij de fases van het contact doorloopt. Inzicht in jouw beweging geeft meer vrijheid. Pas wanneer je bewust bent van je gedrag, krijg je de keuze om het anders te doen.

Wat is contact maken?

Contact maken is het richten van de aandacht op jezelf en de ander. Dit bevindt zich op verschillende lagen. Je kunt lichamelijk contact maken, waarmee de huid het contact maakt. Geestelijk contact is de laag waar we contact maken door middel van oogcontact, een glimlach of geluid. Het is de laag van het gesproken woord. Op dieper niveau bevindt zich het contact op zielsniveau. Dit is de laag waar wij de verbinding ervaren met onze eigen kern en van daaruit met het groter geheel.

De essentie van contact

Mensen zijn sociale wezens. We hebben anderen nodig om contact te maken. Contact maken betekent ook kwetsbaar durven zijn. Soms kunnen we een angst ervaren om contact te maken met een ander. We zijn bang om gekwetst of afgewezen te worden. Niemand groeit op zonder ervaringen van teleurstelling, frustratie, of pijn in het contact met de ander. Het is de kunst om in dit contact de verbinding met jezelf te blijven voelen. Het contact met jezelf is het ware contact en dat maakt dat de verbinding naar buiten sterker kan zijn.

Wil jij meer inzicht in de manier en oorzaak van jouw beweging in verbindingen? De workshop van Metmaatkracht Uit Je Hoofd, In Je Hart gaat over het leren herkennen, erkennen en loslaten van patronen in het contact met jezelf, de ander en de groep.

De contactcirkel

Ieder contact kent een aantal fases. Deze fases worden zichtbaar gemaakt in de contactcirkel. De eerste fase van het contact kent als het ware een dans van toenadering en afstand. Vindt de ander je wel leuk of toch niet? Vooral ook de angst voor kwetsing speelt daarin een belangrijke rol. De ander wordt uitgenodigd om de dans aan te gaan in de beweging die we maken. Van contact maken lopen we door de verschillende fases; van hechten naar intimiteit, seksualiteit (uiteraard niet altijd van toepassing) en ook het onvermijdelijke: scheiden. Er komt een moment dat we afscheid nemen, al is het maar tot de dood ons scheidt.

De Contactcirkel

Wanneer het contact ten einde loopt en we over gaan tot definitief scheiden, komen we in de fase van rouw. In deze fase ervaren we het gevoel van verlies. De pijn en verdriet mag worden toegelaten om te leren loslaten. Na de rouw komt de zingeving. Je maakt de balans op. Wat heeft het je gebracht? Kun je deze lessen accepteren en integreren in je leven?

Leer van jouw beweging

Door de fases uit de contactcirkel bewust te doorlopen ontstaat ruimte voor groei. Durf naar je eigen gedrag te kijken in iedere fase van de cirkel. Wat is jouw beweging? Door dit inzicht krijg je de keuze om het in de toekomst anders te doen. Misschien wil je andere keuzes of een andere beweging maken?

Lees ook de blog over de ware betekenis van intimiteit

Dit bericht is met toestemming overgenomen van www.avpl.nl

Share this post