Oefening emotionele aanwezigheid

TOB is in een relatie erg belangrijk. In hoeverre is daarvan sprake in jullie relatie? Zie onder de vragen de toelichting van TOB. Maak de vragen en ga hierover met elkaar in gesprek.

  1. Beschrijf een recent voorbeeld van dat jij toegankelijk voor je partner was.
  2. Hoe reageerde je in dat voorbeeld op je partner?
  3. Hoe zou je de mate van je betrokkenheid willen omschrijven?
  4. Wat zou een willekeurige toeschouwer zeggen over de kwaliteit van jullie betrokkenheid als paar?
  5. Beschrijf nu een recent voorbeeld van wanneer je partner toegankelijk was voor jou?
  6. Hoe reageerde je partner in dat voorbeeld op jou?
  7. Hoe zou je de mate van de betrokkenheid van je partner omschrijven?
  8. Wat zou een toevallige toeschouwer zeggen over de kwaliteit van jullie betrokkenheid als paar?

Toelichting TOB

TOB = Toegankelijkheid, Ontvankelijkheid, Betrokkenheid.

Toegankelijkheid wil zeggen dat ik toegang kan krijgen tot je aandacht, aanwezigheid en steun als ik die nodig heb. Wat zou jouw antwoord zijn op de volgende vragen: Kan ik je fysiek en emotioneel bereiken? Kan ik je aandacht krijgen? Als ik mijn hand naar je uitsteek, ben je er dan? Sta je dan open voor me, ben je ontvankelijk voor mijn gevoelens? Kan ik erop vertrouwen dat ik de eerste prioriteit voor je ben?

Ontvankelijkheid wil zeggen dat ik erop kan rekenen dat je open reageert op mijn signalen en behoeften. Stem je af op mijn behoeften? Wil je je in mijn gevoelens verplaatsen? Straal je gevoeligheid en medeleven uit? Troost je me als ik dat nodig heb?

Betrokkenheid wil zeggen dat je me dicht bij je houdt en dat je me koestert omdat ik een unieke plaats in je leven inneem. Wat zou jouw antwoord zijn op de volgende vragen: Wil je me in vertrouwen nemen? Laat je me dicht bij je komen zodat ik je kwetsbaarheden, twijfels en zorgen kan delen? Luister je naar mijn gevoelens en laat je jezelf erdoor raken? Stem je af op mijn (en jouw) signalen en behoeften in onze relatie? Zul je in je woorden en gebaren, in de manier waarop je naar me kijkt of me aanraakt uiting geven aan je genegenheid voor mij? Aanvaard je mijn genegenheid, die ik op dezelfde manier uit?