Relatie time-out begeleiding

Time-outRelatie time-out begeleiding op maat

Iedere relatie is anders, en dus ook, de begeleiding van relaties en individuele partners, voor, tijdens en na de time-out. Vaak komt het voor dat koppels, voordat zij hulp inschakelen, al aan een “soort” relatie time-out zijn begonnen.

Daarnaast is er vaak een groot verschil in hoe mensen met deze situatie omgaan. In sommige gevallen kan het namelijk voor beide partners een verademing zijn, terwijl het toch ook regelmatig voorkomt, dat een of beide partner het juist helemaal niet trekt.

Hulp is dus maatwerk, waarbij steeds gekeken wordt wat er nodig is, omdat dit soort emotionele situaties aan veranderingen onderhevig zijn.

Relatie time-out begeleiding is in 3 fases onder te verdelen, namelijk begeleiding van relaties en individuele partners, voor, tijdens en na de time-out. Een vast onderdeel is vaak wel, dat er ook gewerkt wordt aan de onderlinge communicatie.

Begeleiding voor de relatie time-out

 • Bespreken “of” een relatie time-out überhaupt een goede optie is
 • Bespreken of er andere mogelijkheden zijn
 • De “indeling” van de relatie time-out bespreken
 • Afspraken vastleggen m.b.t. de relatie time-out
 • Onderlinge communicatie van partners verbeteren
 • Bespreken hoe je moet omgaan met eventueel aanwezige kinderen

Begeleiding tijdens de relatie time-out

 • Evaluatie van de time-out (Kijken naar wat goed gaat en wat niet. Eventueel bijsturen.)
 • Individuele ondersteuning (Leren omgaan met pijn, onzekerheid, verdriet)
 • Individueel klankbord (Doe ik het goed? Hoe kan ik dingen anders doen?)
 • Onderlinge communicatie van partners verbeteren
 • Effectiever om leren gaan met eigen gevoelens (binnen de relatie)
 • Inzicht verkrijgen in hoe je/jullie in deze situatie zijn belandt (inzicht helpt om dingen een plek te geven)
 • Stapsgewijs werken aan terugkomst (indien van toepassing)

Begeleiding na de relatie time-out

 • Begeleiding bij een nieuwe opstart (indien van toepassing).
 • Voorkomen dat je niet in dezelfde valkuilen valt.
 • Begeleiding (samen of individueel) bij eventueel uit elkaar gaan

Frequentie gesprekken relatie time-out

Voor aanvang van de relatie time-out komen koppels vaak eerst bespreken hoe ze een time-out voor zich zien. Het is prettig en functioneel om hier begeleiding bij te hebben.

Omdat een relatie time-out vaak een kwestie is van onderzoeken wat wel en wat niet werkt, is het meestal nuttig, om zeker in het begin met enige regelmaat samen met de relatiecoach te evalueren. In de praktijk komt dit er meestal op neer, dat de eerste 2 a 3 weken, iedere week even wordt gekeken naar waar bijsturing nodig is.

In de periode die volgt, gaat de frequentie van gesprekken vaak omlaag, en zijn deze om de 2 a 3 weken.

Individuele begeleiding hangt af van de situatie en hoe je er mee om gaat. De een heeft wat meer begeleiding nodig dan de ander. Het is in ieder geval prettig, om dan samen te kunnen gaan zitten, met de relatiecoach, omdat deze van de situatie af weet, en je daarom gericht kan ondersteunen.
Alleen of samen komen?

Je kunt alleen of samen komen. Dat hangt af van de situatie en wat jij of jullie fijn vinden. Belangrijk om te weten is, dat ik als counselor altijd onpartijdig ben zodat beide jullie eigen verhaal kunnen vertellen. Wanneer je liever alleen komt, is dit geen enkel probleem.

Het kennismakingsgesprek

Veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn voorwaarden voor goede begeleiding. Ieder  relatie time-out- traject begint daarom ook met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek bekijken we of relatiecoaching bij deze relatieproblemen een gepaste oplossing is en hoe het te volgen traject er uit ziet.

On-line boekje over time-out

Wil je meer weten over welke soorten time-outs er zijn en hoe en welke afspraken je kunt maken, klik dan hier. Een collega van mij heeft hierover on-line een heel helder en beknopt boekje geschreven. Deze kun je na betaling van een klein bedrag direct downloaden.