Hoe steun je iemand die rouwt?

Hoe steun je iemand die rouwt?

Tips hoe je iemand steunt die rouwt

praktisch helpenAls we ons zouden kunnen voorbereiden op rouw, dan zouden we dat waarschijnlijk allemaal doen. Maar zo werkt het niet. De rouw komt zoals het komt, en aan ons is de taak om hiermee aan de slag te gaan.
En als naaste wil je graag steunen, maar je weet misschien niet hoe en je bent bang het verkeerd te doen.

Met deze tips wil ik aan de naasten handvatten geven over hoe ze er voor de ander kunnen zijn.

Wees niet bang om te benaderen

Het ergste wat je kunt doen, is het contact uit de weg gaan. Ga het contact met iemand die rouwt altijd aan, ook als je niet weet wat je moet zeggen. Laat weten dat je er bent.

Help met praktische zaken

Praktisch helpen met maaltijdOf je de juiste woorden kunt vinden of niet, praktische hulp is altijd welkom. Om hulp vragen of iemand op de koffie vragen is voor iemand die rouwt vaak moeilijk. Breng eten, help met de kinderen of in de huishouding. Zeg niet dat ze welkom zijn of dat ze altijd mogen bellen, maar kom zelf in actie.


Weet je het even niet? Vraag wat er nodig is en luister

Het is heel begrijpelijk dat je soms niet weet wat je kunt zeggen of hoe je het beste kunt helpen. Spreek dan uit dat je het lastig vindt, dat haalt de beladenheid eraf. Kom hoe dan ook zelf in actie en vraag: waar heb je behoefte aan? En luister vervolgens. Alleen jouw onverdeelde aandacht kan al wonderen doen.

Stel open vragen

Een hulpmiddel in het gesprek is om open vragen te stellen. Een open vraag is een vraag die je niet met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Op deze manier geef je de ruimte aan de rouwende om zelf invulling te geven aan het antwoord en je laat zien dat je de leefwereld van de ander wil begrijpen. Voorbeelden van open vragen zijn: ​

Hoe voel je je?
Wat gaat er in je om?
Kun je iets vertellen over…?

Je hoeft niets op te lossen

Wat nog bij veel mensen leeft, is een gevoel van ongemak wanneer de ander het moeilijk heeft. Een automatische neiging is dan om de situatie te willen veranderen, om het ongemak weg te nemen. Helaas werkt dit averechts en geeft dit het gevoel dat die persoon niet welkom is met zijn of haar rouw. In het contact betekent dit dat je af en toe op je tong moet bijten om de ruimte te geven aan wat de rouwende nodig heeft. Praat niet over ‘het een plekje geven’ en geef geen advies. Je hoeft niets te veranderen. Jouw liefdevolle aanwezigheid is het belangrijkst.

Wees trouw

Vaak is er een tijd meeleven en na een aantal maanden is er geen aandacht meer voor degene die iemand heeft verloren of op een andere manier verlies heeft geleden. Blijf laten merken dat je degene niet bent vergeten. Dit kan door b.v. zo nu en dan een kaartje te sturen. Aandacht door kaart sturen
Belangrijk is daarbij wél dat je aanvoelt wat gepast is. Soms kan het ook zo zijn dat b.v. iedere week langs komen te veel is van het goede en als opdringerig wordt ervaren. En de ander durft dit misschien niet te zeggen, want het is zo goed bedoeld. Het kán soms goed zijn om dit even te checken. Ik denk aan de uitspraak: GOEDE BEDOELINGEN HEBBEN NIET ALTIJD HET JUISTE EFFECT EN KUNNEN ÓÓK SCHADE AANRICHTEN.

 

Share this post