Ruzie met je ouders? Zo ga je ermee om.
Ruzie met je ouders is ontzettend vervelend. Niet alleen als je in hetzelfde huis woont, ook als je al lang het huis uit bent is het rot. Het blijven toch je ouders en niemand kan hen vervangen. Ruzie met je ouders los je dus het liefste snel op. En om dat voor elkaar te krijgen zit er maar één ding op: praten. Omdat dat heel lastig kan zijn, hebben we wat tips op een rijtje gezet.
Ruzie met je ouders? Zo ga je ermee om
Als je het lastig vind om het gesprek aan te gaan kun je in plaats daarvan ook een brief of mail sturen. Dit is niet kinderachtig, maar juist een hele slimme zet. Zo kun je rustig nadenken over wat je wil zeggen. Wat zit jou precies dwars? Zet dit op papier en kijk er gerust nog een paar keer naar voor je het naar je ouders opstuurt. Zo voorkom je dat je door boosheid of verdriet niet alles kan zeggen wat je wil. Jouw ouders kunnen de brief rustig lezen, het even op zich laten inwerken en wie weet snappen ze je dan een stuk beter! Het is handig om de brief af te sluiten met een verzoek. Wil je een mailtje terug van je ouders? Vraag ze dat. Ga je liever na jouw verhaal het gesprek aan? Ook dat kun je aangeven.
Spreek vanuit jezelf. Een heel belangrijke tip voor het oplossen van een ruzie met je ouders: zorg dat je spreekt vanuit jezelf. Geef aan hoe JIJ je ergens bij voelt en skip de beschuldigingen richting je vader of moeder. Hoe schuldig ze ook lijken in jouw ogen, spreek vanuit de ik-persoon. Zo voorkom je dat de ander zich aangevallen voelt.
Een voorbeeld:
Zeg liever niet: “Jij reageert altijd zo heftig als ik…”
In plaats daarvan zeg je: “Ik heb het idee dat je altijd heftig reageert als ik…”
Het verschil lijkt klein, maar het verschil is echt heel groot.
Besef je dat iedereen fouten maakt, ook jouw ouders. Als je jong bent zie je jouw ouders misschien als mensen die alles weten. Zij maken geen fouten en hebben altijd gelijk. Tot je wat ouder wordt en ziet dat ook jouw ouders hun mindere kanten hebben. Daar is helemaal niets mis mee. Iedereen maakt fouten, ook jouw ouders. Wachten tot zij hun excuses aanbieden omdat ‘zij toch de volwassenen zijn’ is niet de oplossing. Jij bent net zo goed volwassen en er is niets mis mee om dat te laten zien.
Luister goed. Ga je het gesprek aan met één van je ouders (of beide)? Zorg dan dat je goed luistert naar wat er gezegd wordt. Ook al ben je het ergens niet mee eens, laat de ander uitpraten en reageer dan. Je zegt zelf ook wel eens iets zonder er eerst goed over nagedacht te hebben. Geef je ouders de kans om hun verhaal te doen, laat dit even op je inwerken en reageer dan pas.
Word je boos tijdens jullie gesprek? Loop dan even weg. Geef aan dat het je even teveel wordt en je moet afkoelen. Zo zorg je ervoor dat je bewust blijft handelen en geen beslissingen maakt uit boosheid.
Vraag iemand om te bemiddelen. Komen jullie er samen echt niet uit? Vraag dan iemand om te bemiddelen. Je kunt het beste kiezen voor iemand die dicht bij jullie staat, maar wel neutraal is. Denk aan je andere ouder, een broer of zus of een ander familielid. Mocht dit ook niets opleveren, kan het geen kwaad om professionele hulp in te schakelen. Overleg dit wel even met je vader of moeder.