Wat is vreemdgaan/overspel?

Wat is vreemdgaan/overspel?

Wat is vreemdgaan?Wat is vreemdgaan/overspel?

Ik krijg stellen die het niet eens zijn over of er wel of niet sprake is van vreemdgaan. Ze komen dan in therapie en hebben niet eenzelfde vertrekpunt. Dan is dat eerst belangrijk om aandacht aan te geven.

Maar hoe definieer je vreemdgaan? Ik vind het lastig een sluitende definitie te geven. Bij vreemdgaan wordt er al gauw gedacht aan een seksuele relatie met een ander. Echter als er sprake is van een pornoverslaving wordt dat door de partner ook vaak ervaren als vreemdgaan. Het vertrouwen is beschadigd. Het kan ook zijn dat jouw partner een intieme relatie met een ander is aangegaan zonder seks en dingen deelt die hij/zij niet deelt met jou. Dit wordt ook door veel partners ervaren als een vorm van vreemdgaan. Als ik het allemaal samenpak, dan is vreemdgaan iedere vorm van een relatie met een ander waarbij er sprake is van geschaad vertrouwen van je eigen relatie.

Belangrijke pijlers voor een goede relatie, zijn: liefde, openheid en eerlijkheid. En de belangrijkste hiervan is (onbaatzuchtige) liefde.

Vraag jezelf het volgende af:
1. Hoe open en eerlijk ben ik?
2. Welke dingen zijn moeilijk bespreekbaar in jullie relatie? Dit merk je als de ander  of jijzelf in de verdediging gaat, bagatelliseert, boos wegloopt enz.
3. Zijn er dingen die schadelijk zijn voor onze relatie en ik anders kan doen om onze relatie te verbeteren? En ben ik bereid om dat te doen? Wat staat mij in de weg?
4. Wiens belang stel ik voorop?

Herstel je relatie bij vreemdgaan. Kom voor een vrijblijvende intake en neem contact met mij op!

Share this post